glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

kina cg-litije parlament
otpad dodik8888 opozicija 00 mediji igor88 novak_3333333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

    Predstavnici RS bojkotuju zajedničke institucije BiH 

izvor: agencije  foto:                                                                                 13.02.2020.

zeljka_6 

Predstavnici Srpske obustavljaju učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem neće biti stranih sudija u tom sudu

Političari iz Republike Srpske jednoglasno su doneli odluku da predstavnici RS koji deluju u institucijama BiH obustave učestvovanje u donošenju odluka sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranaca.

Ovo je jednoglasan zaključak donesen u Banjaluci na sastanku sa Željkom Cvijanović, predsednicom RS. Odluku su podržale i vladajuće i opozicione stranke iz RS.

Povod za ovakav potez je nedavna odluka Ustavni sud BiH da proglasi neustavnim član Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS. Ovim zakonom je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posed Srpske. Ustavni sud smatra da je reč o "isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine".

Ovakva odluka Ustavnog suda BiH nije prihvatljiva za RS i predstavlja udar na teritoriju RS, jer ako bi se dopustilo upisivanje teritorije RS na državu BiH, to znači da Srpska ostaje bez dela teritorije, a što je protivno Dejtonskom sporazumu po kojem RS pripada 49 odsto teritorije, a FBiH 51 odsto.

Željka Cvijanović, predsednica RS, poručila je nakon sastanka, da je Ustavni sud i do sada zadirao u entitetska pitanja, a da je sada počeo da zadire i u teritorijalna.

- Jednoglasno smo usvojili dva zaključka - rekla je Cvijanovićeva. - Učesnici su saglasni da predstavnici iz RS u institucijama BiH obustave učešće u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti institucija BiH do usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH u kome neće biti stranih sudija. Drugo, neophodna je hitna sednica Narodne skupštine RS na kojoj će se raspravljati o odlukama Ustavnog suda BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u ponedeljak, 17. februara, biti održana posebna sednica Narodne skupšine RS na kojoj će biti raspravljano o pitanjima koja se odnose na odluke Ustavnog suda BiH.

- Ako se do tada ne reši problem, povućiće se srpske sudije iz Ustavnog suda BiH - rekao je Dodik. On je poručio da će RS ići svojim putem.

- Ovo pravna država? - upitao se Dodik. - Ovo je pravno da ne kažem šta, Dejtonski sporazum je urušen mnogo puta, a sve odluke su bile na štetu RS. Obaveza Amerikanaca je da se ne mešaju, a to rade. Dosta više toga da se o pravima brine američka ambasada.

Zaključak svih parlamentarnih stranaka iz Srpske, koje deluju i u zajedničkim institucijama BiH, u praksi će značiti da Parlament BiH, Savet ministara BiH i Predsedništvio BiH neće moći da donesu nijednu odluku sve dok se ne ispuni zahtev iz Srpske i promeni struktura Ustavnog suda BiH.

DEVETORO SUDIJA, TROJE STRANACA

Ustavni sud BiH se sastoji od devetoro sudija. Po dvoje sudija dolaze iz reda srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, a troje sudija su stranci. Dosadašnja praksa pri glasanju, a odluke se donose prostom većinom, pokazala je da dvoje Bošnjaka i troje stranaca mogu da donesu sve odluke. U dosadašnjem odlučivanju ovaj metod je primenjen u desetini slučajeva gde su donošene štetne odluke po Srpsku. Najočitiji primer je odluka o proglašenju neustavnosti Dana Republike Srpske 9. januara ili odluka o ukidanju grba, zastave i himne RS.

AMBASADA SAD O ODLUCI

Povodom odluke RS reagovala je američka ambasada u Sarajevu pozivom, kako se navodi, svim stranama da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne obaveze. Iz ambasade su kazali da je Ustavni sud BiH konačni autoritet koji određuje šta Ustav BiH propisuje, a šta ne propisuje.

 

 

Dodik: Ustavni sud BiH izvršio državni udar na teritorijalnu organizaciju BiH

SNSD želi mesto potpredsednika Federacije BiH!

RS sve više stari: Daleko više umrlih nego rođenih

Međusobne optužbe Sarajeva i Banjaluke

Mora se razgovarati o dokumentima britanske vlade o Srebrenici

Iz godine u godinu sve veći izdaci za život četvoročlane porodice u RS

Skupština RS na zahtev Dodika o Programu bh. reformi

Povišicom za budžetske korisnike RS juri platu od 500 evra

Skupština RS 16. decembra o budžetu tog entiteta

Dogovor Predsedništva BiH u skladu s vojnom neutralnošću RS

Održana sednica za pripremu izbora novog Saveta ministara BiH: Komisija podržala Tegeltiju

Dodik: RS nema nameru da se pridruži NATO

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button