glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bih zastava skupstina rs radnik1
otpad jeremic2 MASA-instituti-protiv-ministarstva mediji igor88 Noc-muzeja-1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Milanović unapred zamolio za razumevanje za svoje greške

izvor: agencije         foto:                                                                              18.02.2020

zoki8

Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović položio je svečanu zakletvu. U svom kratkom obraćanju javnosti kratko je spomenuo i spoljnu politiku.

- U spoljnoj politici fokusiraću se na one tačke na kojima se mogu graditi saradnja i prosperitet. Nema dileme da takvih tačaka ima neuporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od suseda i od sveta, čak i kad su posedi države s kojima imamo najviše nerešenih pitanja - rekao je Milanović.

Zamolio je unapred za „zrno razumijevanja za svoje greške, jer te greške nikad neće biti namerne, s namerom da nekoga povrede ili ponize”.

– Nikad nisu ni bile. Uložiću sve što imam i sve što znam da iz tog zrna izraste predsednički mandat koji će biti na korist Hrvatskoj i svim njenim građanima - poručio je novi predsednik Hrvatske.

Novi predsednik Hrvatske položio zakletvu

ZAGREB – Novi predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je položio predsedničku zakletvu i u svom govoru poručio da će se u spoljnoj politici fokusirati na tačke na kojima se može graditi saradnja i prosperitet, bez obzira na otvorena pitanja sa pojedinim državama.

„Takvih tačaka ima više od onih koje nas dele i sa susedima i s drugim državama, čak i kad su u pitanju zemlje s kojima imamo najviše problema”, naglasio je Milanović, prenosi Beta.

On je istakao da su ratovi gotovi i da u Hrvatskoj niko ne sme da se oseća ustrašenim ili diskriminisanim po bilo kom osnovu.

Milanović je istakao važnost borbe protiv korupcije, kao i nezavisnost nauke, sudstva i medija.

Za razliku od ranijih predsedničkih inauguracija na Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora, inauguracija Zorana Milanovića bila je daleko skromnija i održana je u podne u kabinetu predsednika na Pantovčaku.

Na svečanosti je bilo svega 40 zvanica – najviši državni funkcioneri, uključujući i odlazeću predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović i dvojicu bivših predsednika Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, porodica izabranog predsednika i članovi njegovog izbornog tima.

Zvanice su pozvane po funkcijama, tako da na inauguraciji nije bilo predsednika stranaka, diplomata, kao ni predstavnika verskih zajednica.

Ceremonija inauguracije održana je u svečanoj dvorani, a himnu je otpevala Josipa Lisac.

Bivši premijer vlade levog centra Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije u drugom krugu izbora, 5. januara, pobedio je Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Novi predsednik Hrvatske rođen je u Zagrebu 1966. gde je diplomirao pravo. Radio je u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova tokom 1990-tih, a posle smrti Ivice Račana 2007. Izabran je za predsednika SDP, vodeće stranke levog centra u Hrvatskoj.

Koalicionu Vladu levog centra vodio je od kraja 2011. do početka 2016. Posle gubitka parlamentarnih izbora kada nije uspeo da formira Vladu, podneo je ostavku na mesto predsednika stranke i posvetio se privatnom biznisu.

Kampanju je vodio pod sloganom „Normalno, predsednik s karakterom” ističući da će se boriti protiv nepravde, nasilja, korupcije, štititi slabije i ljudska prava, kao i zalagati se za ravnopravnost svih građana.

Milanović je kao kandidat Socijaldemokratske partije pobedio u drugom krugu izbora, 5. januara, aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović iz Hrvatske demokratske zajednice.

 

 

Španija zbog Kosova ne šalje premijera na Samit EU-Zapadni Balkan u Zagreb

Plenković: Zapadnom Balkanu u maju vremenski okvir pregovora o članstvu u EU

Šta Hrvatskoj donosi predsedavanje EU, a šta znači za region

Milanović i Grabar-Kitarović pozvali glasače da ih podrže u drugom krugu/Ko će biti hrvatski predsednik odlučiće Škorovi glasači

Ulaznica za Pantovčak – Merčepa osloboditi, Vučića zabraniti

Zašto Slovenija konfiscira dio imovine Agrokora?

Pred predsedničke izbore u Hrvatskoj uvrede ne prestaju: Ustaški pozdrav im ne smeta, ali Srbi da se poklone braniteljima

Ekspert preporučio: EU sud nenadležan za spor Hrvatske i Slovenije

U trci za predsednika Hrvatske 11 kandidata

Migranti u predsjedničkoj kampanji u Hrvatskoj

Hrvatska ispunila uslove za članstvo u Schengen zoni

Hrvatska primer neevropskog ponašanja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button