glavniBanner

 

 


www stranac.net
 

 

 

Neophodna poslovna saradnja BiH i dijaspore

izvor: rse  foto: rfe                                                                             09.10.2015.

forum bih dijaspore

U Banjaluci je u toku „Treći biznis forum bh. dijaspore“ na kojem je oko 150 učesnika iz 20 zemalja. Na forumu je naglašena važnost povezivanja BiH i dijaspore radi povećanja poslovne saradnje. Organizator ovog foruma je nevladine organizacija „Naša perspektiva“, a u saradnji s Vanjsko-trgovinskom komorom BiH i Svjetskim savezom dijaspore BiH.

Na ovogodišnjem biznis forumu bh dijapore prezentovani subrojni investicioni projekti, mogućnosti potencijalne poslovne saradnje s dijasporom, primjeri dobre prakse investicija u raznim sektorima te iskustva drugih zemalja u radu s dijasporom.

Predsjednik NVO Naša perspektiva Armin Alijagić istakao je da je cilj foruma ubrzanje ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine kroz veće učešće bh dijaspore.

„Mi želimo da stimulišemo investicije bh dijaspore u BiH, a isto tako želimo da stimulišemo saradnju između domaćih privrednika i privrednika u inostranstvu čiji su vlasnici članovi bh dijaspore ili sa firmama u kojima oni rade na višim pozicijama. Svakako, treći cilj nam je da poboljšamo svijest o tom ogromnom potencijalu bh dijaspore“, kazao je Alijagić.

Poseban fokus ovgodišnjeg biznis foruma bh dijaspore bioje na sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, informacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije te logistike i lanaca snabdijevanja, koji su se u proteklim godinama pokazali kao najatraktivniji za članove zajednice dijaspore.

Potencijal BH dijaspore je ogroman i ovaj potencijal se mora mnogo više iskoristiti jer samo kroz direktna registoranaplaćanja učestvuje sa oko 13,4 posto u bruto društvenom proizvodu BiH ali to je sigurno i mnogo više, kazao je predsjednik grupacijediafor profesor Sanel Jakupović.

„Gotovo pola GDP-a se direktno ili indirektno stimuliše posredstvom članova dijaspore i to mora biti jasno svima i u BiH i vani. Da je taj potencijal neiskorišten. Taj potencijal se mora sistemski iskorištavati“, naveo je Jakupović.

Procjenjuje se da van zemlje živi oko dva miliona osoba koje vode porijeklo iz BiH, što u odnosu na broj stanovnika u zemlji čini više od jedne polovine njene ukupne populacije, i zbog toga je ovo pitanje izuzetno značajno za nas kazao je sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragomir Kovač.

„Nije patriotizam prazna priča koliko mi volimo svoju zemlju. Patriotizam je koliko mi možemo pomoći svojoj zemlji u ekonomskom, socijalnom i svakom drugom, razvoju, a upravo je dijaspora sa potencijalom od dva miliona ljudi i kapitalom koji ima i značajnom ulogom socijalnog stabilizatora u BiH i te kako može naći prostor da i ona ima koristi, a i ova država, jer mi se nalazimo u teškoj ekonomskoj krizi“, rekao je Kovač

Potpredsjednik Vanjsko trgovinske komore BiH Ahmet Egrlić naglasio je da bi Bosna i Hercegovina mnogo teže živjela da nema dijasporu.

„BH dijaspora značajno utiče na priliv novca u BiH. Kroz različite tokove novca u prošloj godini oko 2 milijarde dolara ili oko 3,5 milijardi KM novca je ušlo u BiH izdijaspore . Kako BiH ima ogroman deficit u vanjskotrgovinskoj razmijeni jer je uvoz roba u BiH u 2014 godini bio oko 15,8 milijardi, a izvoz gotovo 9 milijardi vidimo da dijaspora pokriva više od 50 posto ovog deficita", kazao je Egrlić.

Zbog ovoga prema mišljenju Egrlića svi nivoi vlasti u BiH moraju raditi na poboljšanju infrastrukture kako bi saradnja sa dijasporom bila na obostranu korist što bi omogućilo i povećanje investicija u BiH.

„BiH ima dobre šanse jer i istraživanja koja smo radili govore da od 200 investitora koje smo anketirali svi su izjasnili da bi ponovo investirali. Ovo je zemlja koja može obezbjediti profit, može osigurati stabilne investicije, zemlja koja ima siguran bankarski sektor i ima dobar poreski sistem, a postoje i znanje i tehnologije,“ kazao je Egrlić navodeći kao primjer visoko sofisticiranih prizvoda preduzeće UNIS Ginex d.d. Goražde koji je jedan od najveći proizvođača u svijetu kapsula za municiju.

Glavni sponzor ovog foruma bila je Ambasada Kraljevine Norveške u BiH. Ambasadorica Norveške u BiH Vibeke Lilloe je istakla da u Norveškoj živi 15 hiljada građana iz BiH , a u susjednoj Švedskoj 70 hiljada.

„Građani BiH su grupa koja je uspjela da se najbolje integriše u naše društvo i oni su vrijednost, a ne teret. Dijasporaje veliki resurs za BiH tese mora sagledati kako se može zajedno raditi. A , jako je važno, da i vlast donese dobra pravila za poslovanje i da se ona provode na dobar način“, kazala je ambasadorica Norveške.

Međutim, dok se nešto ne promijeni i unutar biH kada je u pitanju korupcjiai zajednica dijaspore teško da će više ulagati. Većina onih koji su htjeli ulagati u BiHrekli su nam da se suočavaju sa ovim problemom na svim nivoima.

slobodnaevropa.org

 

 

Dodik u Austriji: Politika RS-odbrana od onih koji ne žele da RS postoji

Tendencija pada zahteva iz Srbije za azil u Nemačkoj

Revizija državljanstava: Na provjeri više od 20 hiljada osoba

Diplome pravnih fakulteta priznati uz sedam dodatnih ispita

Srbija na listi sigurnih zemalja porekla 9 članica EU

Priznavanje stranih diploma od 1. oktobra brže i jeftinije

Dogovor EU o čvrstoj proveri na spoljnim granicama

Odluka Nemačke: šok ali i pritisak da se problem reši

Odlazak iz zemlje između želje i mogućnosti

Vučić: Lažni azilanti neće posao, već novac

Ukinuti socijalnu pomoć deportovanima nije diskriminacija

Građani Srbije bez izgleda za dobijanje azila u Nemačkoj

Nove mogućnosti ali i restrikcije za migrante s Balkana

Nastup u Moskvi - dobar osnov za dalju saradnju

Ko će dobiti azil u Njemačkoj

Priznavanje stranih diploma od 1. oktobra brže i jeftinije

EU za preuređenje šengenske zone i prava na azil

Azilanti glavna tema samita u Beču

Bavarska traži smanjenje novčanih izdvajanja za izbeglice sa Balkana

Određeno više od 20 ambasadora i konzula Srbije

Gabrijel: Zakon o useljavanju, legalna alternativa Balkanu

Nemačkoj treba recept protiv imigracije s Balkana

Besparica blokirala rad srpskog pozorišta u Mađarskoj

Odalović: Hrvatsko društvo nije spremno da primi Srbe

Novi ambasadori do kraja godine

Šmit: Azilanti sa Balkana dolaze u Nemačku zbog para

I dalje bez rešenja o novim ambasadorima

Savezna služba za izbeglice Nemačke: Balkan proglasiti sigurnim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

 

 

naslovna

servis

> Der Titel der Seite wird von NetObjects Fusion 1&1 Edition generiert