glavniBanner

Hier Lesen  

 

website translator plugin  

 
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button
 
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button

 

Izetbegović traži ukidanje odluke o referendumu/Dodik: RS ne odustaje od referenduma/Ivanić: Izetbegović politizuje priču o referendumu

izvor: agencije foto:                                                                                                     24.08.2016.

bakir4

Izetbegović traži ukidanje odluke o referendumu

SARAJEVO - Uprkos upozorenjima zvaničnika Republike Srpske da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović novim zahtevima prema Ustavnom sudu u vezi sa referendumom o Danu RS radikalizuje stanje u BiH i dodatno pogoršava ionako uzavrelu situaciju u BiH bez razloga, on je danas podneo tom sudu zahtev za rešavanje ustavnopravnog spora nastalog između BiH i RS.

Izetbegović, naime, zahteva da Ustavni sud poništi odluku Narodne skupštine Republike Srpske od 15. jula 2016. o održavanju referenduma o Danu RS 25. septembra.

Izetbegović u zahtevu tvrdi da je spor prouzrokovan kršenjem ustavnopravnih nadležnosti Bosne i Hercegovine, odnosno kršenjem obaveze entiteta Republika Srpska da poštuje Ustav BiH.

"Ustav Bosne i Hercegovine nadređen je svim pravnim aktima entiteta Republika Srpska... Ustavni sud BiH je u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci zaključio da „9. januar“g ne može biti određen za Dan Republike Srpske. Samim tim, sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske i postupak njenog provođenja krše Ustav Bosne i Hercegovine i obavezujuće međunarodno pravo za Bosnu i Hercegovinu. Zaštita oba ova aspekta ustavno-pravnog sistema i poretka Bosne i Hercegovine prvenstvena je obaveza državnih institucija Bosne i Hercegovine", stoji u saopštenju.

Izetbegović stoga od Ustavnog suda BiH traži da utvrdi da je sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske protivna Ustava Bosne i Hercegovine te da istu stavi van snage, kao i da obaveže Narodnu skupštinu Republike Srpske da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj odluci Narodne skupštine Republike Srpske.

"Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu meru obustavljanja primene sporne odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po njegovom zahtevu", navodi se u saopštenju.

Dodik je juče optužio Izetbegovića da pokretanjem spora između BiH i RS zbog referenduma o Danu RS, dodatno radikalizuje situaciju u BiH bez ikakvog razloga.

Dodik je podsetio da je Srpska nesmetano slavila svoj Dan Republike gotovo dve decenije, da bi onda Izetbegović našao za shodno da pokrene inicijativu za ukidanje tog dana, što je učinio Ustavni sud, gde su dvoje sudija, ranije potpredsednika njegove partije - SDA, i troje stranaca doneli takvu odluku, preneli su banjalučki mediji.

I predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da svojim "agresivnim potezima" Izetbegović, koji i lider SDA BiH, dodatno pogoršava ionako uzavrelu političku situaciju.

Čubrilović napominje da je aktuelnu situaciju proizveo upravo Izetbegović bespotrebnim podnošenjem apelacije Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Dodik: RS ne odustaje od referenduma

BANJALUKA - Prepublika Srpska neće odustati od referenduma o Danu RS u Republici Srpskoj i on će biti održan 25. septembra ponovio je danas predsednik RS Milorad Dodik u razgovoru sa ruskim ambasadorm u BiH Petrom Ivancovim.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Dodika, referendum je bila glavna tema razgovora sa ruskim diplomatom.

Ambasador Ivancov je u razgovoru s Dodikom rekao da se Ruska federacija slaže da narod Republike Srpske ima pravo da putem referenduma iskaže svoj stav.

Predsednik Republike Srpske i ruski ambasador razmenili su mišljenja i o još nekim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH, navodi se u saopštenju.

Ivanić: Izetbegović politizuje priču o referendumu

ivanic_1

SARAJEVO/BANJALUKA - Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da njegov bošnjački kolega Bakir Izetbegović nepotrebno politizuje priču o referendumu.

Izebegovićevpoziv za zabranu referenduma, Ivanić smatra besmislenim.

Ivanić, naime, ne spori pravo Izetbegoviću da pokreće pitanje ustavnosti, to mu, kaže, niko me može zabraniti, ali sasvim sigurno on nije čovek koji može pokrenuti sporove između različitih nivoa vlasti, a pogotovo ne u ime jednog nivoa vlasti. "Dakle, on može pokrenuti pitanje ustavnosti referenduma Ustavnom sudu BiH, iako je to po mom mišljenju besmisleno, jer je Ustavni sud Republike Srpske rekao da je referendum ustavan. Ali, ne može to proglašavati sukobom institucija BiH i entiteta, jer on za to nije nadležan, niti institucije BiH koje on predstavlja", rekao je Ivanić za Radio-televiziju Republike Srpske.

"Samo nas trojica, odnosno Savet ministara u celini može govoriti u ime BiH, a to ni u jednom od ovih slučajeva nije bilo tako. Prema tome, proglašavanje svega ovoga nekim vrstom pravnog sukoba između BiH i entiteta je potpuno pogrešno i netačno. Ovo je, jednostavno, lični stav Izetbegovića i on ga proverava na sudu u kome, na nesreću BiH, on ima dva svoja člana, i ta dva člana su uvek bila presudna kod donošenja svih odluka", rekao je Ivanić i dodao da misli na dva člana bošnjačkog naroda, koji su bili članovi SDA, i oni su uvek bili presudni kada je u pitanju bilo koja odluka koja je protiv Republike Srpske.

Uz to, dodao je, pozivanje na interese i sprovođenje odluke Ustavnog suda je krajnje licemjerno, jer u FBiH već 14 godina u četiri kantona srpski narod nije konstutivan, uz naklonost i podršku SDA.

 

 

Incko odložio sednicu

Referendum u RS, uvod u raspad BiH?

Incko i Savet za sprovodjenje mira o referendumu u utorak

Vučić: Utvrditi broj srpskih žrtava

Supervizor za Brčko nije saglasan sa referendumom/Ivanić: Ne bi bilo pametno neodržati referendum

RS sprema biračke spiskove

Otvorene uvrede između Dodika i Pamera/Ahmetović: Incko i Vučić bi mogli sprečiti referendum u RS/Dodik sprema referendum, Incko analizira situaciju

Izetbegović: Referendum probni balon za otcepljenje RS/Dodik: Referendum nije probni balon, već pitanje života

Gotovi i glasački listići za referendum

Duraković: Dodik je neupućen, opštine imaju pravo na referendum/Dodik: Srebrenica deo RS

Ambasade protiv referenduma u RS

Bošnjaci iniciraju izdvajanje Srebrenice iz RS

Da li je slijedeće referendum o nezavisnosti RS?/Dodik: Idemo na referendum

Dodik: Referendum o Danu Republike 25. septembra

Preminuo Željko Kopanja

Ruski investitori, milionske utaje poreza u RS

Može li se spriječiti referendum u RS?

Dodik saglasan da se u mehanizam uključe primedbe HDZ

Poslanici RS: Bošnjacima uzaludan trud oko sprečavanja referenduma

Posle dogovora Dodika i Izetbegovića: U BiH stiže 550 miliona evra

Dodik: BiH nikad nije bila u većem glibu nego danas/Izetbegović: Dodik se igra vatrom/Sud Naseru Oriću ukinuo mere zabrane, može da ode iz BiH

FBiH "blokira" MMF

Incko: Prazne pretnje predsednika RS Milorada Dodika

Vreme je da stranci odu iz BiH

Mnogo fakulteta lošeg kvaliteta

Analiticari i političari iz RS:  Bošnjaci će da uzvrate na referendum

Odblokiran put Bosne ka Evropskoj uniji

Bošnjaci zahtevaju od Incka da spreči referendum u RS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kontakt

 

uslovi koriscenja

naslovna

 

servis

> Der Titel der Seite wird von NetObjects Fusion 1&1 Edition generiert